Opis
Preferirate ekološki uzgojenu hranu, ali nemate vlastitog vrta, na kojem bi uzgojili povrće? Začinsko bilje i rajčice ste posijali na balkonu? Doma uzgojeno povrće i začini su tako dragocjeni da bi bila šteta, kad ih ne bi iskoristili u cijelosti. Sušenje je među najstarijim načinima pohranjivanja hrane za duže razdoblje te ga u zadnjim godinama koriste i pojedinci, koji se pridržavaju sirove i paleo prehrane jer zbog obrade na niskim temperaturama produže postojanost namirnica i očuvaju njihove hranjive vrijednosti. Statusova sušilica voća i povrća s metalnim kućištem je najbolji odabir za kvalitetno i brzo sušenje.
Sušeno voće i povrće kao dio sirove ili paleo dijete
Dehidratori omogućuju pripremu jela u skladu sa smjernicama sirove i paleo dijete. Pored uživanja svježeg voća i povrća omogućuju i pripremu dehidriranih zalogaja, koji imaju zbog eliminiranja vlage produžen rok trajanja. Niske temperature koje se koriste pri sušenju hrane ne unište enzime, vitamine i minerale kao klasično kuhanje u vreloj vodi.
Pripremite zdrave sirove kolače, krekere i čak tortilje za zahtjevnija jela. Čips od povrća će oduševiti i one prijatelje, koji ne vole zdravu hranu.
Sušenje začina sa sušilicom voća i povrća
Statusov 14-litarski aparat za sušenje hrane je odličan odabir ako je vaš mali biljni kutak na balkonu bogato rodio. Aparat je savršene veličine za upotrebu na balkonu ili u manjoj kuhinji. Za detaljnije upute i preporuke pročitajte upute za upotrebu, koje su priložene aparatu.
Primjenjivost dehidratora je šira od samo sušenja voća i povrća. Precizno postavljanje i održavanje temperature možete koristiti i za pripremu jogurta i dizanje kvasca.
Što sve možete pripremiti u aparatu za sušenje?
Aparat za sušenje je vrlo svestran te ga možete koristiti i za:
- pripremu poslastica za pse i mačke,
- dekoracije od citrusa i cvijeća (pot pouri),
- esencije voća i povrća (od limuna, cikle, špinata itd.), koje možete koristiti i kao prirodne boje za pecivo.
Za više ideja i savjeta za sušenje proučite priložene upute, a pripremili smo i besplatnu e-knjižicu koja sadrži recepte za pripremu različitih poslastica u dehidratoru. Knjižicu prenesite ovdje.
Postavke: temperatura od 50 do 80°C, vrijeme djelovanja do 12 sati.
Pohranjivanje sušenog voća, povrća i začina
Dehidrirane namirnice morate nakon sušenja što prije pohraniti u nepropusnu ambalažu da ponovno ne apsorbiraju vlagu. Preporučamo upotrebu vakuumskih vrećica i posuda, koje se hermetički zatvore i zaštite hranu od utjecaja kisika, što im jamči duži rok trajanja. Zavakuumirane namirnice ne trebate zamrzavati, nego ih radije pohranite u tamnom i hladnom prostoru kao što je podrum.
Prednosti Statusovog dehidratora pred konkurentskim
Statusova sušilica ima metalno kućište i unutrašnjost, koji jamče bolje zadržavanje energije i sigurnost u usporedbi s plastičnim sušilicama. Metalno kućište bolje zadržava toplinu, zato se namirnice posuše brže i s manjom potrošnjom električne energije. K učinkovitijem sušenju pogoduju i pravokutan oblik te horizontalno puhanje zraka. U okruglim sušilicama zrak puše od gore prema dolje ili obrnuto, zato morate rotirati pladnjeve po visini. U Statusovoj sušilici jednostavno (po potrebi) okrenite pladnjeve tako da su namirnice koje su bile pokraj ventilatora sad dalje od njega.
Status sušilica voća, povrća i začina, 14 l: upotreba i sastavni dijelovi
Manja sušilica sadrži 3 mrežaste pladnjeve za sitne komade i 2 pladnja s rešetkom za sušenje jabuka, naranča, gljiva i ostalog većeg voća i povrća. Na dnu je i pladanj za mrvice za jednostavnije čišćenje unutrašnjosti.
Sušenje je aktivan proces, zato savjetujemo da pratite napredovanje sušenja hrane i po potrebi prilagođavate temperaturu i vrijeme sušenja. Proces sušenja je ovisan o vanjskim utjecajima kao što su vlaga u zraku i kvaliteta plodova – zrelost, vrsta voća i sl.
Održavanje i čišćenje
Pred prvom upotrebom aktivirajte praznu sušilicu za bar jedan sat na najvišoj temperaturi. Nakon svakog ciklusa sušenja hrane pladnjeve operite – ručno ili u perilici suđa. Tvrdokorne ostatke ćete najlakše odstraniti s namakanjem pladnjeva u toploj vodi.
Materijali i dimenzije
Kućište i pladnjevi su metalni, vrata su od kaljenog stakla.
Sušilica je velika 390 x 290 x 228 mm, a pojedinačni pladanj 270 x 200 mm. Svi (5 kom) pladnjevi skupa imaju upotrebljivu površinu od 0,27 m2 za sušenje hrane.
Mišljenje korisnika
Još nema recenzija.