Opis
Uz ručak volite popiti čašu vrhunskog vina i tražite način, kako najbolje pohraniti otvorenu bocu da bi mogli duže uživati u punom okusu i aromi? S vakuumskim zatvaranjem ćete potpuno očuvati okus i aromu vina.
Kako i zašto vino oksidira?
Vino je u bačvi od oksidacije zaštićeno sa sumporovim dioksidom i uljem. Nakon flaširanja je minimalno ispostavljeno kisiku i ovisno o vrsti, proizvodnji i drugim čimbenicima ima različite rokove trajanja. Neka vina staranjem u boci napreduju u još kvalitetnija, a druga oksidiraju te se pokvare. Svim vinima se nakon otvaranja boce znatno skrati rok trajanja jer su kisiku ispostavljena u tolikoj mjeri da kisik negativno utječe na njihov okus, aromu i boju. To se dogodi zbog reakcije koja alkohol promijeni u acetaldehid. Kod bijelih vina se to pokaže promjenom boje u smeđkastu (po domače kažemo da ima visoku boju) i mirisom po suhom voću, a kod crvenih gubitkom živahne i sjajne boje.
Poznavatelji vina preporučaju vakuumsko zatvaranje otvorenih boca
Da bi održali prvobitan okus i aromu vina, morate po otvaranju boce što bolje ograničiti pristup kisiku. Sommelijeri preporučaju upotrebu vakuumskih čepova i za to namijenjene vakuumske pumpice, s kojom iz boce ispumpate kisik i kreirate vakuum. Postupak je jednak kao kod pohranjivanja namirnica u vakuumskim posudama i vrećicama.
Vakuumski čepovi za vino na jednostavan način sprečavaju oksidaciju vina
Upotreba čepova za pohranjivanje vina je sasvim jednostavna. Trebate vakuumski čep za flašu i vakuumsku pumpu. Status ima u ponudi set vakuumskih čepova u tri boje, koje možete vakuumirati s ručnom ili električnom vakuumskom pumpom. Zatvarač umetnite u otvor flaše i isisajte zrak (te ujedno kisik) dok ne osjetite blagi otpor. Vino je sad zaštićeno od oksidacije, zato će održati svu svoju kvalitetu.
Prednosti vakuumskog zatvaranja otvorene butelje vina
Pohranjivanje vina s vakuumom vam omogućuje da u kvalitetnoj butelji uživate u svom ritmu jer bocu ne trebate isprazniti u tri dana. Priuštite si čašu rujne kapljice svaki dan uz ručak ili večeru bez da bi pristajali na kompromise kod njegove kvalitete. Vakuumski zatvoreno vino će održati svoju plemenitost i više nego tjedan dana, ovisno o sorti.
Vakuumske zatvarače upotrijebite za pohranjivanje svih tekućina kod kojih želite održati prvobitan okus i aromu
Statusovi vakuumski čepovi za boce su primjereni i za vakuumsko pohranjivanje:
- octa,
- ulja i
- soka.
Ne preporučamo vakuumiranje gaziranih pića i pjenušaca.
Vakuumski čepovi za vino: čišćenje
Posebno održavanje čepova za vakuumiranje vina nije potrebno jer pri pravilnoj upotrebi nisu u kontaktu s pohranjenom tekućinom te su silikonski i ne preuzimaju aroma i boja iz pohranjenih tekućina. Ako se zatvarač zamaže, operite ga s uobičajenim sredstvom za ručno pranje posuđa ili u perilici suđa. Ne koristite grube spužvice i jaka sredstva za čišćenje da ne oštetite brtve.
Vakuumski čepovi za vino: materijali
Statusovi vakuumski čepovi su izrađeni od ABS plastike i silikona. Oba materijala su neškodljiva za namirnice i sasvim sigurna za kontakt s hranom i tekućinom.
Proizvedeno u Sloveniji
Vakuumski čepovi su razvijeni i izrađeni u Sloveniji. Njihova kvaliteta je zajamčena i s 3-godišnjom garancijom.
Mišljenje korisnika
Još nema recenzija.