Kako smanjiti dnevnu količinu otpadne hrane? I.
U skladu s preporukama Europske platforme Food Losses and Food Waste pripremili smo nekoliko smjernica, koje će vam pomoći pri organizaciji kuhinje i pohranjivanju namirnica. Tako nećete bacati hranu u smeće i sigurno ćete smanjiti količinu pokvarene hrane na minimum.
Što možete napraviti u svom domu?
Planirajte obroke
Planiranjem obroka ćete kontrolirati potrošnju namirnica. Već tijekom kupovanja namirnica je pametno imati u mislima obroke koje ćete kuhati u narednim danima. Svježe namirnice, kao što su voće i povrće, upotrijebite najprije. Ako odmrzavate porcije, onda prilagodite količinu jednom obroku, jer ponovno zamrzavanje nije preporučljivo. Više o tome što i kako zamrzavati, pročitajte ovdje.
Iskoristite ostatke
Ostatke ručka možete spremiti i sljedeći dan pojesti za užinu na poslu ako vam ne smeta jesti isto jelo dvaput. U suprotnom, ostatke možete reciklirati – ako na primjer skuhate previše riže za prilog, onda od ostataka napravite nabujak. Više prijedloga pronađite u ovom zapisu.
Rok upotrebe
Rok upotrebe je različito napisan na različitim proizvodima, zato je dobro da poznajete razliku između »upotrijebiti do« i »najbolje upotrijebiti do«. Prvo označava datum, do kojeg su namirnice još sigurne za konzumaciju, a drugo datum do kojeg namirnice još održe očekivanu kvalitetu. To znači da je hrana nakon tog datuma još primjerena za konzumaciju, ali slabije kvalitete. Zato ne bacajte hrane u smeće bez veze, jer nije pokvarena.
Manje, ali višekratne porcije
Ne stavljajte previše hrane na tanjur da ne ostane. Radije naložite manje i više puta, ili zamijenite tanjure s manjima. Tako se nećete previše najesti ili bacati hranu u smeće.
Zamrzavajte po porcijama
Obroke planirajte već prije zamrzavanja – kupite veća pakiranja po akcijskim cijenama, rasporedite u manje porcije i vakuumirajte te zamrznite. Olakšajte si kuhanje ručka s pripremom unaprijed, tako da meso marinirate već prije zamrzavanja. Odmrzavajte toliko koliko ćete i upotrijebiti, jer ponovno zamrzavanje nije preporučljivo. Više o zamrzavanju hrane pročitajte ovdje.
Prikladno spremite hranu
Svježe namirnice pohranite u hladnjaku u posebnim ladicama Fresh Zone ili u vakuumskim posudama te ih potrošite prve. Uvjerite se da je temperatura vašeg hladnjaka između 1 i 5 °C. Za zamrzavanje koristite vakuumske vrećice primjerene kvalitete, jer one sprječavaju prijelaz kisika i mirisa kroz vrećice. Zato ne dolazi ni do užeglosti zbog zamrzavanja. Tako vaša kanta za smeće neće biti puna pokvarene hrane.
Imajte pregled zaliha
Preporučljivo je da uvijek znate što imate u hladnjaku, zamrzivaču i u kuhinjskim ormarićima. Namirnice uredno složite i označite datumom ako ste ih prebacili iz originalnih pakiranja.
Redoslijed upotrebe
Uvijek pazite da namirnice trošite kružno – ono što je išlo najprije u zamrzivač ili hladnjak neka ide i najprije van. Tako se namirnice neće sakriti u pozadinu i pokvarene završiti u smeću.
U drugom dijelu ovog zapisa, pronaći ćete smjernice za smanjenje otpadne hrane kad jedete vani (u školi, menzi ili na poslu).
* Zapis je prilagođen po smjernicama Europske platforme Food Losses and Food Waste (2019), dostupno ovdje.