Opis
Gostioničari i poznavatelji vina znate da je vino primjereno za konzumiranje maksimalno 2 dana nakon otvaranju jer se pri kontaktu sa zrakom započnu neželjeni procesi. To su reakcije koje vinu promijene aromu, okus i boju. Zahtjevni gosti i ljubitelji vina svakako će prepoznati i najmanje odstupanje u kvaliteti. Zato je osobito važno da vino, kao i ostale namirnice, kvalitetno pohranjujete i svojim gostima uvijek ponudite samo najbolje. To je naime jamstvo da čete dobiti vjerne goste koji će postati vaši redoviti posjetitelji. Profesionalni vakuumski čepovi za vino su jednostavi za upotrebu, ali izuzetno efikasni kod sprečavanja oksidacije.
Kako vakuum djeluje na vino?
U vinu koje je ispostavljeno zraku (i time kisiku) dolazi do neželjenog procesa koji alkohol promijeni u acetaldehid. Za bijela vina to znači promjenu nježne boje u smeđu i miris po suhom voću, a za crvena gubitak živahne boje. S vakuumskim zatvaranjem vina spriječite kontakt s kisikom i usporite proces oksidacije koji dovede do gubitka kvalitete rujne kapljice. Aroma, okus i boja se u vakuumu održe dulje, čak i nekoliko tjedana, ovisno o sorti/ vrsti vina.
Vakuumsko pohranjivanje vina vam omogućuje da u svoju ponudu uključite još više vrhunskih vina te svoje goste očarate bogatom ponudom i vrhunskom kvalitetom.
Prednosti vakuumskog pohranjivanja vina
Za gostioničare, vlasnike restorana i ostale ponuđače vrhunskih vina upotreba vakuumskih čepova znači uštedu zbog manje pokvarenog vina i garancija da čete gostima uvijek ponuditi čašu vina vrhunske kvalitete, iako ste bocu otvorili dan ili dva prije.
U isto vrijeme to znači da možete u ponudu uvesti više sorta vina jer vam vakumsko pohranjivanje omogućuje da i na pola prazne boce sačuvate do sljedeće narudžbe.
Profesionalni vakuumski čepovi za vino hermetički zatvore bocu, zato možete i već otvorenu butelju pohraniti ležeći u vinskom regalu ili hladnjaku bez da bi brinuli o mogućem curenju vina.
Pročitajte kako pohraniti koju vrstu vina. Sommelieri preporučuju vakuumiranje.
Jednostavna upotreba vakuumskih vino čepova
Sve što vam treba za produživanje postojanosti vina je uključeno u 13-dijelni set: 12 vakuumskih čepova i ručna vakuumska pumpa. Upotreba vakuumskih čepova je sasvim jednostavna i brza te primjerena za crvena, bijela i rose vina.
U bocu nakon otvaranja i točenja što prije namjestite čep i ispumpate zrak s priloženom vakuumskom pumpicom – dovoljno je već 3 – 6 poteza ovisno o količini preostalog vina u boci. Koristiti možete i električnu vakuumsku pumpu BVP130 koja bocu zavakuumira jednim pritiskom na gumb. Nekoliko pažljiviji budite kod odstranjivanja te pumpe nakon vakuumiranja – odmaknite ju na stranu da ne bi iščupali čep iz boce.
Čepovi za vino su primjereni za upotrebu u hladnjaku i za pranje u perilici suđa.
Vakuumske čepove možete koristiti i za pohranjivanje prirodnih sokova; ne preporučamo vakuumiranja gaziranih pića i pjenušaca.
Materijali
Čepovi su izrađeni od postojanih i po zdravlju neškodljivih materijala. Bijeli dio je od ABS plastike, a sivi od silikona.
Vakuumska pumpa je od ABS plastike, a brtva silikonska.
Čišćenje i održavanje
Kvalitetni materijali omogućuju jednostavno i učinkovito čišćenje – silikon ne preuzima boje i arome iz pohranjene tekućine. Vakuumske čepove operite ručno ili u perilici suđa. Ne koristite agresivnih sredstava za čišćenje da ne oštetite brtve.
Vakuumska pumpa ne zahtijeva posebnog čišćenja. Ako se zamaže, obrišite ju vlažnom krpom.
Gastro vakuumski čepovi su razvijeni i proizvedeni u Sloveniji, njihovu kvalitetu jamči 3-godišnje jamstvo.
Mišljenje korisnika
Još nema recenzija.