Kako smanjiti dnevnu količinu otpadne hrane? II.
Korak k smanjenju biološkog otpada odnosno smanjenju otpadne hrane počinje već tijekom kupovine. Zato unaprijed razmislite o potrošnji namirnica. Ako mislite da k smanjenju otpadne hrane možete doprinijeti samo u svom domu, onda se varate. Pogledajte, što sve možete učiniti za ljepši okoliš kad jedete u restoranima, menzama ili u hotelima.
Što možete napraviti tijekom kupovine?
1. Popis za kupovinu
Prije odlaska u trgovinu ili na tržnicu napišite popis namirnica koje vam trebaju. Tako se u košarici neće snaći previše hrane koju nećete moći upotrijebiti pravo vremeno. Odaberite namirnice prije isteka roka trajanja, jer ćete tako doprinijeti k smanjenju otpadne hrane u trgovinama. Dodatni plus je i to da su takvi proizvodi obično sniženi.
2. Ne krenite u kupovinu gladni
Gladni se ponašamo posve drugačije nego siti, zato i kupimo puno više. U trgovinu krenite nakon obroka – siti i sabrani. Tako će i novčanik manje trpjeti.
3. Kupite toliko, koliko vam treba
Kupujte promišljeno – razmislite kako i kad ćete namirnice upotrijebiti i kako ćete ih pohraniti da vam ne ostane previše nepotrošene hrane.
4. Kupujte i nesavršene namirnice (u akciji)
Mnoštvo trgovina ima na odijelu voća i povrća policu s namirnicama gdje je estetski manje privlačno voće i povrće. Takve namirnice su obično snižene s ciljem da se prodaju i ne završe na otpadu. Slično je i s mliječnim proizvodima prije isteka roka trajanja.
Što možete napraviti na poslu ili u školi?
1. Primjerene porcije
U menzama su obično jako velike porcije obroka i mnogi ih ne mogu sve pojesti. Ako ste i vi jedna od tih osoba, onda zamolite kuhara za manju porciju.
2. Provjerite zalihu
Neka poduzeća imaju u uredima dnevno na raspolaganju voće i pecivo. Sigurno dio tog završi i u smeču. Zato budite odgovorni i najprije potrošite namirnice koje su dospjele prve. U slučaju da imate dovoljno zalihe ne naručujte dodatne zalihe. Tu opet važi kružna upotreba – prije dođe, prije se potroši – za manje otpada zamolite zaposlene da konzumiraju i dan ili dva stare namirnice.
3. Proširite vijest
Uključite ove savjete u svoju svakodnevicu – nije teško, a rezultate ćete primijetiti odmah. Podijelite savjete za manje bačene hrane sa školskim kolegama, prijateljima i suradnicima ili skupa izvedite tjedni izazov. Rezultati će sigurno biti dobri, uz to ćete motivirati svakog pojedinca da postane svjestan svojih postupaka. U najboljem slučaju će mnogi te navike i održati.
Što možete učiniti u restoranu ili hotelu?
1. Primjereni obroci
Samoposluživanje u restoranima je super, jer je odabir hrane zaista ogroman. Ali morate znati da je zbog velikih količina hrane i vrlo puno otpada. Kako bi smanjili otpadnu hranu sa svog tanjura, radije uzmite manji tanjur i naložite više puta.
2. Ostaci s tanjura
U slučaju da vam unatoč promišljenom odabiru hrane nešto ostane na tanjuru, zamolite za alu foliju. Ako sa sobom imate posudicu, zapakirajte ostatke i ponesite ih doma.
3. Realna potrošnja
Puno hrane se baca zbog nerealne slike i predviđanja potrošnje po pojedincu. Uvijek skuhate malo više da vam ne ponestane. U vezi toga ćemo svi morati napraviti mentalni skok. Bolje je da nakon obroka pojedete jabuku, ako se niste najeli i tako izbjegnete ostatke.
* Zapis je prilagođen po smjernicama koje je pripremila Europska platforma Food Losses and Food Waste (2019), dostupno ovdje.